Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък от Страстната седмица

Снимка: БГНЕС

Днес е Велики четвъртък от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря, на която Христос завещал на учениците си любов към всички хора и им казал, че един от тях ще го предаде.

В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия - дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие.

Стотици вярващи се събраха в храмовете, за да присъстват на богослуженията. 

Във всички храмове на българската православна църква днес преди обед бяха отслужени Света литургия и Велик маслосвет. Изключение не направи и митрополитският катедрален храм "Света Неделя", в който викария на патриарх Неофит, епископ Йоан отслужи Света Василиева литургия. По време на маслосвета в края на литургията пред Светия олтар се събра цялото множество от вярващи.

Днес е Велики четвъртък, денят, в който Господ Бог Исус Христос събира в Гетсиманската градина на Тайна вечеря апостолите си и установява централното тайнство Евхаристия. Това е и моментът, в който Юда Искариотски предава за 30 сребърника Исус Христос, а до сутринта повечето от апостолите му се отричат от Христос. Тази вечер в 19 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" новоизбраният патриарх Неофит, откакто е предстоятел на Българската православна църква ще участва в службата по време, на която ще бъде прочитането на 12-те откъса от Светото евангелие като предимно това са текстове от евангелистите Матей и Йоан. По време на богослужението от Светия олтар се изнася и Разпятието, което се поставя в средата на храма за поклонение.

След утренята, вратите на храмовете ще бъдат затворени и след това отново отворени в 19 вечерта, когато се четат дванадесетте откъса от евангелието, в коитос е разказва за страданията на Христос.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени