Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите не разбират проблемите на болните от Бехтерев

Снимка: архив

Липсата на достъп до работа и неразбирането от работодателите на проблемите на болните от Бехтерев е акцент в информационната кампания на Българското сдружение на болестта на Бехтерев пред НДК в столицата. 30 хиляди са хората с хроничното възпаление на гръбначния стълб, сочат данните на Министерството на здравеопазването.

Пациентите споделят, че заради честите болнични работодателите не желаят да ги наемат на работа. Още по-страшно е, че болестта е нелечима. Тя е хронична, а около 10-20 на сто от болните са младежи под 16 години, каза Мария Никодимова от Българското сдружение на болестта на Бехтерев на откриването на информационната кампания днес пред НДК.

Голям проблем при това заболяване е късната диагноза, която средно отнема 8-9 години след първите симптоми на болка към гърба. Много често в този период, пациентите се лекуват без правилна диагноза, например дископатия, изкривявания или попадат на грешни специалисти – невролози и ортопеди, преди да попаднат при травматолог, който да постави правилната диагноза.

Пациентите, които са на биологична терапия, която се поема изцяло от НЗОК, са под 3% в България, като този процент 15% средно за Западна Европа, включително и за Гърция.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени