Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики Петък e!

Снимка: Архив

Днес е Велики Петък, известен още като Разпети Петък, денят, в който е разпнат Иисус Христос, посветен на неговите земни страдания. На Велики Петък не се прави нищо.

На този ден Божият син Иисус Христос е съден и осъден в несправедлив процес, разпънат на кръст, което тогава преди повече от 2000 години е било унизително действие. Римският управител на областта Юдея Пилат Понтийски под натиска на еврейските първенци издава най-тежката присъда. Тогава той, измивайки си ръцете, символично и буквално осъжда на смърт Христос. Това разказват четиримата евангелисти Матей, Марк, Лука и Йоан.

Във всички храмове в страната се изнася Плащеницата, с която е било обвито тялото на Спасителя. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове.

На вечернята в храмовете се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храмовете се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Иисус Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на Плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено Опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Пред БНР патриарх Неофит посочи посланията, които бележат Възкресение Христово:

Самият празник Възкресение Христово е наситен с послания, който иска да ги почете, да ги знае, да живее с тях, църквата и словото Божие са отворени за всички.

Тази вечер от 19.30 ч. в митрополитския катедрален храм "Света Неделя" в столицата патриарх Неофит, в съслужение със Знеполския епископ Йоан, ще оглави богослужението за Опелото Христово.

Това е най-тъжният ден в богослужебния канон на БПЦ, когато се отбелязва разпъването на Господ Исус Христос и краят на земните му мъки. Същевременно и това е най-трудният ден през целия великденски постен период, когато не се позволява да се яде и пие нищо освен вода. За духовното послание, което изпращат събитията, свързани с разпъването на Исус Христос, разказва преподавателят от Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" отец Божидар Маринов:

Църквата още през началото на Великия пост, всичките тези 40 дни, цялата църква в своето богослужение, с обръщането на самите служби, така че вечерните служби да се извършват сутрин, а сутрешните вечерта, показваме, че цялата природа, целият свят, цялото творение по някакъв начин променя своя ход, заради чудото, странно събитие, което ще се случи на Възкресение Христово. На Разпети петък богослуженията също имат една особеност. На този ден, единственият ден в цялата година, в който не се извършва Света божествена литургия. Това показва, че този ден наистина е траурен. Всички ние, когато минем под плащеницата, така да се каже умираме заедно с Христос, за да се родим след това за новия живот, като възкръснем заедно с него.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени