Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йерусалимският патриарх Теофил измоли Благодатния огън

Снимка: БГНЕС

Днес е Велика събота. Вечерта срещу неделя православните християни ще посрещнат Възкресение Христово. Българска църковна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай, ще донесе от Светите места в Йерусалим частица от божествения огън за пасхалното богослужение. Варненския митрополит Кирил ще вземе обаче част от божествия огън от Румънската патриаршия.

Йерусалимския патриарх Теофил Трети ръководи богослужението на Божи гроб за измолване на невеществения огън. Той и съпровождащите го духовници направиха три обиколки на Параклиса, който се намира в сърцето храма Възкресение, където се намира Голгота и пещерата, в която Исус е бил погребан. След това патриархът влезе в Параклиса на гроба Господен и заедно с арменския владика отправи дълга молитва, завършваща със спускането на благодатния огън в самата гробна капела. След това патриархът изнесе огъня и вярващите запалиха своите свещи.

Ръководител на българската църковна делегация е пловдивският митрополит Николай, който с частен полет от Пловдив ще донесе от Йерусалим частица от божествения огън:

Божествената благодат снисхожда над човечеството и донасяме този свещен пламък за духовна просвета, за да бъде нашият народ, нашият благочестив, православен български народ, чеда на светлината, да разсеем мрака на неведението, тази светлина да стопли чувствата, да просвети разума на всички за добри дела и благоугоден живот.

Варненският митрополит Кирил ще вземе обаче част от Божествения огън от румънската патриаршия.

Тъй като Русе и Силистра също го вземат от там. Първо, че по-рано пристига в Букурещ и това ни дава предимство колкото се може по-рано да можем да го вземем и да го предадем на вярващите.

Вечерта срещу неделя всички вярващи отиват в храмовете, където палят свещи и посрещат възкресение Христово. И тази година по традиция програма "Хоризонт" ще предава пряко в полунощ от храм-паметника "Свети Александър Невски" тържественото богослужение, което ще бъде отслужено за първи път от патриарх Неофит. Това е първата му великденска литургия, след като бе избран за предстоятел на Българската православна църква.

Велика Събота е посветена на мъртвите, тя се нарича сред народа още и душна, защото тогава се посещават гробовете на починалите близки, където се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя всички вярващи отиват в храмовете, където палят свещи и посрещат Възкресение Христово. По традиция програма "Хоризонт" на БНР ще предава пряко в полунощ от храм -паметника "Св.Александър Невски" тържественото богослужение, което ще бъде отслужено за първи път от патриарх Неофит, столичния епископат на православната ни Църква и софийското свещенство.

След възвестяването на Възкресение Христово в полунощ всички вярващи се поздравят с думите "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".

Сливенският митрополит Йоаникий и бургаското духовенство ще отслужат пасхална Великденска служба в храма „Св. Богородица“ в Бургас.
По публикацията работиха: Николай Кръстев, Камен Минков - Тел Авив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени