Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 11 хиляди искат затваряне на приюта за кучета в Каменар

Снимка: БГНЕС

Над 11 хиляди защитници на правата на животните у нас и по света са се подписали в подписка на българката Джулия Стюарт, която живее в Нова Зеландия, с искане за незабавно затваряне на общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.

Петицията се разпространява в интернет, изпратено е копие до президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Марин Райков и омбудсмана Константин Пенчев.

Подписката се казва "БГ ад под небето". В нея се описват жестоките условия, в които биват настанени безпризорните кучета на Варна, без медицинско обслужване, без достъп от доброволци или евентуални осиновители. Всичко това е нарушение на Закона за защита на животните, пише в петицията и се подчертава, че ситуацията в останалите 30 общински така наречени приюти не е по-добра, за което има доказателства.

Без съмнение, субсидиите на ЕС и правителството на България не се използват по предназначение и системата създава условия за издевателства и корупция, пише инициаторката Джулия Стюарт. Тя настоява незабавно да се изпратят независими експерти за обективна инспекция на общинския приют в Каменар и за проверки по многобройните сигнали и жалби за жестокост.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна