Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта в Бон представя "Тристан и Изолда", дело на режисьора Вера Немирова

Снимка: Архив

С пищни фойерверки, на фона на музика на Рихард Вагнер, в градовете край Рейн бе отбелязана 200-годишнината от рождението на големия германски композитор.
Операта в Бон представя тази вечер вагнеровия спектакъл "Тристан и Изолда", дело на българския режисьор Вера Немирова.

Вера Немирова е един от най-добрите режисьори на вагнерови опери в Германия, родината на големия композитор. След големия успех на вагнеровия цикъл "Пръстенът на Нибелунга", поставен от Немирова във Франкфуртската опера, тя бе поканена и от операта в Бон, където публиката все още помни нейните постановки на "Макбет", "Фауст" и "Елексирът на любовта".

Отзивите на музикалната критика за току-що преминалата премиера на "Тристан и Изолда" са изключително ласкави за българския режисьор. Трактовката на Немирова да даде съвременно звучене на спектакъла-възхвала на любовта и да го доближи до младите зрители днес се оценява много високо.

Наред с блестящата оценка за Вера Немирова критиката не пести суперлативи и за едно друго българско име сред солистите в "Тристан и Изолда". Това е българският бас-баритон Мартин Цонев, който изпълнява ролята на краля Марке. За него вестник "Генерал-Анцайгер" писа: "Могъщият му, изключително нюансиран глас се съчетава чудесно с артистичните му качества". Мартин Цонев е от град Русе и е любимец на публиката в Бон.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени