Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен започва съдебен процес срещу неонацисти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В специално оборудваната зала А101 - за провеждане на тежки наказателни процеси от изключителен обществен и медиен интерес – днес в Мюнхен стартира делото срещу Беате Цшепе и още четирима души, съобщи БТА. Те са обвинени за участие в крайнодясната организация "Национал-социалистически ъндърграунд", за съучастие и подпомагане на извършването на убийствата на осем мъже от турски произход, един от гръцки и една жена полицай (2000-2007-а), както и за участие в десетина банкови обира (2000-2004-а), заедно с други двама активисти (вече покойници). Делото ще се гледа в Мюнхен, тъй като по-голямата част от убийствата са извършени на територията на Бавария.

С разпореждане на председателстващия съдия първото съдебно заседание беше насрочено на 17-и април. Заради мощния международен скандал, който последва при акредитацията на германски и чуждестранни медии, и последвала жалба на турския вестник "Сабах" до конституционния съд на ФРГ, делото беше пренасочено за 6-и май. То ще бъде наблюдавано в залата от 50 акредитирани журналисти и на специално подготвени видеостени в съседна зала, в реално време, от допълнително акредитираните. Последните две журналистически места бяха разиграни на лотария в присъствието на нотариус и свидетели в края на миналата седмица.

Интересът към делото, станало известно като "процеса на срама" за Германия, е неимоверно голям. Разкриването на крайнодясната група повлече след себе си мощна обществена дискусия за евентуалния политически чадър над крайнодесни прояви на групи и организации в техни антиемигрантски прояви; постави въпроса за надежността на агентите под прикритие, работещи сред крайнодесните неформали и за ефективността от координацията на регионално и федерално ниво между службите за сигурност и полицията.

По предварителна информация, по делото предстои да бъдат разпитани десетки свидетели, роднини на жертвите и експерти по сигурността.

Междувременно, главната подсъдима Беате Цшепе отказа да й бъде направена съдебно-психиатрична експертиза (за вменяемост), а адвокатите й протестираха срещу писмено разпореждане на съда да им бъде правен личен обиск и да бъдат претърсвани преди началото на всяко заседание.

По мнение на експерти дело от подобен мащаб на обвиненията и разследването ще трае около 2 години и половина.

По публикацията работи: Елена Трифонова - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна