Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен се събраха стотици противници на крайно десните

Демонстранти държат снимки на жертвите
Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Мюнхен започна смятаният за най-важен съдебен процес в следвоенната история на Германия. На подсъдимата скамейка беше изправена Беате Цшепе - единствената оцеляла от неонацистка групировка, убила 10 чужденци и една германска полицайка.

С протести и сблъсъци с полицията в Мюнхен днес преди обяд започна най-важният процес в Германия след делата срещу нацистите в Нюрнберг от Втората световна война. Пред съда застана 38-годишната германка Беате Цшепе. Тя е член на неонацистка група, която между 2000 и 2007 година уби 11 души. Девет от тях са от турски произход, един от гръцки и една от жертвите е германска полицайка. Цшепе е единствената оцеляла от групата, виновна за този крайно десен терор.

Малко преди началото на процеса пред съда в Мюнхен се събраха стотици противници на крайно десните и издигнаха плакати, настояващи за възможно най-тежката присъда. Две жени влязоха в стълкновение със силите за сигурност и разбиха бутилка пред барикадите. 500 полицаи охраняват делото, а целият район около съда в Мюнхен е затворен.

Самата Цшепе влезе в сградата още в 10.30 сутринта. Адвокатите й съобщиха, че тя не възнамерява да говори. На делото присъстват и част от роднините на жертвите. Те искат най-сетне да чуят как и защо близките им са загинали.

Информация на Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна