Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-ма сирийски войници са убити при израелския въздушен удар срещу Дамаск

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко 42-ма сирийски войници са убити, а съдбата на стотина други все още е неясна след израелския въздушен удар в нощта на събота срещу неделя срещу три военни позиции северно от сирийската столица Дамаск, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека. Първоначалните данни бяха за 15 убити.

Израел се опита да убеди сирийския президент Башар Асад, че не цели да подпомага сирийските бунтовници и отхвърли идеята, че ще се стигне до ескалация на напрежението в района, предаде Ройтерс.

Според разузнавателни източници Израел е нанесъл ударите по Сирия, за да попречи на ирански ракети да стигнат до Хизбула в Ливан.

Властите в Европейския съюз изразиха сериозна загриженост след нанесените от Израел въздушни удари по цели в Сирия и предупредиха за опасността от ескалиране на конфликта, предаде Франс прес.

Ние следим с голяма загриженост последните развития в и около Сирия, посочи Михаел Ман - говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Ман призова всички страни да се включат в търсенето на политическо решение.

Израел засега официално не е потвърдил данните, че е нанесъл въздушни удари по цели в Сирия в петък и неделя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна