Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двайсет и четири сигнала са постъпили на телефона за спешни случаи по празниците

Снимка: архив

Двайсет и четири сигнала са постъпили на специално разкрития от Министерството на труда и социалната политика телефон за спешни случаи по време на празничните дни. Благодарение на намесата на дежурни екипи е оказана помощ на деца и възрастни хора в нужда.

За първи път по време на дълги празнични дни функционира подобен телефон. Създадена е координация между МВР и социалните служби за помощ и реакция на сигналите. Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова заяви:

Основно исканията на обаждащите се са били свързани с финансова подкрепа, като в някои от случаите социалните работници с лични средства са оказвали тази подкрепа. Няколко доста тежки случаи успяха да получат социална подкрепа. Една възрастна жена на 93 години, самотно живееща, от София, е настанена в болница, с което е спасен животът й. Намерено е избягало дете в Търговище, един бездомен човек в Чепеларе е настанен в дом за стари хора, ...  детето, което е настанено в "Пирогов" е със съмнение за домашно насилие в приемното семейство.

Костадинова съобщи още, че девет хиляди души, клиенти на обществени трапезарии, са получили в последния работен ден преди празниците пакети с хранителни продукти, а 16 от трапезариите не са спирали работа и са давали топла храна всеки ден на 1 300 бедни.

От днес се набират оферти за разкриването на още трапезарии в страната, в общините, където не функционират такива. Изключение ще е София, където ще се разкрият още пет. Парите за тях са от икономията на средства от предвидените за допълнително енергийно подпомагане. По-малък от очаквания се оказа броят на хората, подали молби за 65-те лева - само десет хиляди души. Други осем хиляди, с откази преди началото на миналия отоплителен сезон, вече получиха парите.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна