Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент ще обсъди проблема с подслушванията у нас

Снимка: БГНЕС

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към ЕП реши да обсъди проблема с подслушванията у нас. Oчаква се това да стане на следващото й заседание - на 29 май. Решението беше взето с мнозинство от 32 гласа, против гласуваха 26 евродепутати.

Очаквано, включването на темата в дневния ред на комисията, стана възможно най-вече благодарение на гласовете на социалисти, либерали и зелени, против гласуваха повечето представители на ЕНП и консерваторите.

Преди вота думата поиска френският евродепутат Валерик Матьо, която е координатор на групата на ЕНП за тази комисия. Тя подчерта, че прокуратурата в България вече се занимава с незаконните подслушвания и че трябва да се остави българското правосъдие да се произнесе, вместо да се изземат правомощията му.

Вече след гласуването, Андрей Ковачев от ГЕРБ изрази разочарование, че български евродепутати са иницирали и, в крайна сметка, предизвикали подобен злепоставящ България дебат, преследвайки свои политически цели:

Не Европейският парламент, не Комисията иска, а българските представители от тези партии БСП, бившата комунистическа партия на България, е инициаторът и поддръжникът на крайната десница. За огромно съжаление част от българските евродепутати, избрани в България, от българските граждани на европейските избори, използват европейските институции за дискредитиране на България и за своите политически и партийни цели. Смятам, че Европейският парламент и Комисията на Европейския парламент не може да упражнява политически натиск върху независими институции от една страна членка, каквато независима институция е прокуратурата.

Метин Казак от ДПС пък припомни, че Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи неведнъж е обсъждала нарушаване на човешки права с различни страни-членки. Според него предстоящият дебат за подслушванията в България ще е стимул за прокуратурата у нас да си свърши работата и ще спомогне за изкореняването на подобни практики:

Досега винаги, когато в дадена страна-членка е имало случай на драстично нарушаване на основни граждански свободи, Европейският парламент се е намесвал със своя позиция. Спомняте си случая с Унгария, с Италия, така че смятам, че и този път поне в Комисията по гражданските свободи, специализираната комисия на Европейския парламент, която се занимава с тези проблеми, ще бъде един наистина честен дебат, в който ще се посочи ясно опасността, която грози страни като България. Този дебат ще даде допълнителна мотивация на прокуратурата, специално на тези правораздавателни, които са призвани да разкрият цялата истина по този случай, а виновниците да понесат своята отговорност.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Диана Чепишеа - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна