Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения е най-добрата страна за майките на Балканите

Снимка: Архив

Словения е най-добра за майките страна на Балканите, а накрая на списъка е Албания, показват данни от годишния доклад на международната агенция "Спасете децата" (Save the Children), в който 176 страни в света са класирани по различни критерии като сигурни или опасни за майките и децата, предаде агенция
Макфакс.

Словения заема 14-о място в света. Гърция е 19-то място, Хърватия на 34-то, Сърбия на 36-то, Македония на 40-то място, а Черна гора на 41-во място.

България е на едно от последните места на Балканите - 43-то, следвана само от Босна и Херцеговина на 47-о и Албания на 81-во място.

Страните са класирани по така наречения "майчински индекс", който отчита доколко страните успяват да опазят живота на майките и техните бебета. Благосъстоянието на майките се оценява по критерии като здраве, смъртност, ниво на образование, доходи и политически статут на жените.

Най-добри за майките в света са Финландия, Швеция и Норвегия, а на дъното са най-бедните африкански страни Конго, Сомалия и Сиера Леоне.

Докладът е публикуван по повод Международния ден на майките, който в повечето страни в света се отбелязва през втората седмица на май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна