Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Цветан Цветанов беше разпитан в Специализираната прокуратура

Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов даде показания по прокурорската проверка, образувана след разпространения преди седмици запис на разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия обвинител №1 на София Николай Кокинов.

Цветанов пристигна в Специализираната прокуратура при засилени мерки за сигурност. При напускането й даде да се разбере, че не е бил много наясно защо е бил призован. Бившият министър каза, че е получил призовка вчера, помолил е  разпитът да бъде отложен за понеделник заради ангажиментите му около предизборната кампания, но в крайна сметка е било договорено той да се състои днес в по-късен час.

Макар Цветан Цветанов да не е присъствал на срещата в Банкя, за него става дума в частта от записания разговор, в която Бойко Борисов се обажда по телефона, за да разкаже какво е научил за прокурорската проверка по случая с незаконното подслушване в МВР. Според главния прокурор Сотир Цацаров това е най-скандалната част от разговора, тъй като в момента, в който той се води, проверката все още не е оповестена официално. Затова днес трябваше да стане ясно дали Цветанов потвърждава, че той е бил човекът на линията. 

Бившият вътрешен министър каза, че не е водил никакъв разговор за тази проверка с Борисов и никога не е знаел какви са резултатите от нея, освен онова, което е научил през медиите. В този смисъл недоумяваше защо е бил повикан, но каза, че като гражданин на тази държава е сметнал за свой дълг да дойде и да даде показания.

Цветанов отново повтори, че всичко, което се случва през последните седмици, е част от предизборната кампания. Той каза и че е бил готов да предостави доклад на прокуратурата за нарушения на други политически лидери. Според бившия министър обаче, обвинителите са отказали да се занимават с тези сигнали, тъй като не са свързани със сегашната проверка.

Освен Цветан Цветанов още един човек също трябва да даде показания по скандала с подслушванията, каза по-рано главният прокурор Сотир Цацаров. Става дума за шефа на разузнаването Драгомир Димитров, който също дойде в прокуратурата. На въпрос по какъв повод е там, Димитров отговори: Питайте прокуратурата.

В записа от разговора в Банкя става дума за това, че по времето, когато той е направен, гост от разузнаването е чакал среща с Бойко Борисов. На репликата, че той е дошъл, Борисов отговаря: Кажете му да изчака.

Драгомир Димитров отказа коментар за разпита си с думите Нали знаете, че нищо няма да ви кажа.


По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна