Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно за какви дейности се пренасочват спестени средства от закриване на домове за деца

Снимка: БГНЕС

Спестени средства от закриване на домове за деца не се насочват за нови социални дейности, коментира Георги Богданов от Националната мрежа за деца по време на заседанието на Обществения съвет към министерството на труда и социалната политика. Темата за деца бе основната. 

Не е изяснено за какви дейности се използват спестените пари от закриването на домовете за деца, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата:

По наши сметки, на Националната мрежа за децата, за 2011-а година около 2,536 милиона лева не са реинвестирани обратно в нови социални услуги за деца и за семейства. Това е сериозен проблем, който показва, че всъщност деинституализацията, ако няма ясни сметки и разчети на това, когато бъдат закрити домовете, къде ще бъдат пренасочени тези пари. Трябва наистина да имаме ясна и категорична представа за новите социални услуги откъде взимаме парите и как тези пари ще бъдат реинвестирани обратно в новите услуги.

Заместник-председателят на Агенцията за закрила на детето Даринка Янкова отговори:

Агенцията за социално подпомагане, когато намалява капацитета на домовете за деца, насочва парите към социални услуги, но ние сме изправени пред едно предизвикателство, което трябва да разрешим, да разработим конкретен механизъм, който да гарантира, че когато приключи финансирането по европейските програми, ще има осигурени средства за новите услуги, които развиваме.

При обсъждането на темата за енергийните помощи на заседанието на Обществения съвет към социалното министерство от КТ "Подкрепа" предложиха да се промени наредбата. От Националния пенсионерски съвет поискаха цената на тока да се намали с 25 на сто.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна