Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чавдар Николов: Единственото, което мога да предрека, са нови протести

Снимка: Архив

Икономическите намерения на претендентите за властта се покриват горе-долу с това, което се случваше двайсет и няколко години. Деля ги на два вида – на непоправими неолиберали и на леко разколебани неолиберали, които обаче не могат да намерят сериозен икономист между тях, и второ - между кандидатите за славата – нито един не разбира от европейския социален модел и от това, което в България трябва да се случи. Единственото, което мога да предрека, са нови протести. Това каза проф. Чавдар Николов е предаването "От петък до петък".

Няма смяна на досегашния асоциален модел със социален модел. Това никой не си го представя и по този начин протестите не достигнаха никаква цел, каза още той.
Основният въпрос в България е въпросът за доходите, защото една либерализация на енергийния пазар, в която се кълнат либералите, може и да доведе до повишаване на цената на електричеството. Оттам нататък в България не може да имате 42% от европейската производителност и 7-8 пъти по-ниски заплати, независимо от ниското ценово равнище. Тук има много неправилно разпределение, обясни икономистът.

Проф. Николов подчерта, че изход не се очертава с така направените партийни програми. По думите му е възможно да има коалиция, но тя няма да е ефективна.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна