Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките медии следят внимателно предстоящите избори в България

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцките медии проявяват силен интерес към предстоящите парламентарни избори в България. Публикуват последните социологически прогнози с очакване за трудно сформиране на правителство.

Интернет страниците, телевизия и радио в Гърция подробно информират днес за предстоящите парламентарни избори в България. Част от кореспонденциите от София говорят за много силна предизборна кампания на основните политически сили. По отношение на прогнозите се позовават на социологическите проучвания, публикувани в българските медии.

Политическа безизходица или отново дясно коалиционно правителство прогнозират част от коментарите във връзка с очакванията, че нито една партия няма да събере необходимото мнозинство за кабинет.

Описва се цялата изборна процедура с акцент, че законът допусна удължаване на вота с час. Повече внимание в информациите се отделя на това, че изборни секции ще има открити в 57 държави, което гръцкият избирателен закон все още не позволява.

Във връзка с парламентарните избори у нас днес лидерът на опозицията Алексис Ципрас отново настоя за промени в избирателния закон на Гърция, като се даде право на гърците в чужбина да гласуват. Според юристи в Гърция досега двете основни политически сили в Атина умишлено отбягват промени, защото се страхуват от непредвидими резултати.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна