Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Масовите протести в България срещу строгите мерки за икономии и цените на тока свалиха правителството през февруари. Изборите в неделя обаче може да доведат до още политически сътресения, пише Уолстрийт Джърнъл. Най-новите допитвания показват, че консервативната партия, която управляваше доскоро страната, и основният й ляв съперник са с почти изравнени позиции. Това усложнява перспективата за сформиране на управляваща коалиция, допълва изданието.

От 1-ви юли румънското правителство ще увеличи социалните помощи, за да компенсира повишаването на цената на енергията, съобщава румънският Адевърул. Премиерът Виктор Понта обяви, че гарантираният минимален доход ще нарасне средно с 13 процента на два транша, а социалните помощи за семейства с деца ще бъдат увеличени с около 30 на сто. Необходимата сума ще бъде осигурена от облагането на допълнителните доходи на производителите на енергия, получени в резултат на либерализацията на цените й, пояснява изданието.

Сирийската криза се задълбочава и Съединените щати и Великобритания няма да могат да се справят с нея без Русия. Така Дейли Телеграф коментира срещата днес между руския президент Владимир Путин и британския премиер Дейвид Камерън по проблема. Позицията на Москва може да има сега в Дамаск много по-голямо значение, отколкото нови санкции и помощ за бунтовниците. Защо обаче Путин ще иска да развали отношенията с дългогодишен съюзник в полза на Запада, пита изданието. Агресивността, с която руският президент отстоява интересите си, повдига въпроса каква ще е ползата от посещението на Камерън. Москва обаче започва да осъзнава, че подкрепата за режима на Башар Асад може да отслаби позициите й в района, отбелязва вестникът.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени