Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадците са прехвърлили 170 милиарда долара в офшорни сметки

Снимка: Архив

Канадци са прехвърлили в офшорни сметки в 12 страни 170 милиарда долара. Това съобщи вчера директорът на обществената организация "Канадци - за справедливи данъци" Денис Хаулит, предаде ИТАР-ТАСС. Тази сума е равна на почти 10 на сто от БВП на страната, който е 1,8 трилиона долара.

Най-популярни сред канадците, които си откриват сметки в страни с ниски данъчни ставки, са Барбадос, Каймановите острови, Люксембург. Всяка година федералните власти и властите на провинциите не получават 7,8 милиарда долара под формата на данъци, все повече пари изтичат в офшорни зони, казва Хаулит.

В същото време според представен вчера в Камарата на общините доклад на правоохранителните органи само 44 на сто от канадците са били наказани от април 2006 до март 2012 за укриване на данъци чрез офшорни зони. Те е трябвало да платят на хазната 14,5 милиона долара и са били осъдени общо на 337 месеца затвор.

В сряда министърката по въпросите на националния доход Гейл Шей обеща на сънародниците си да засили борбата с тези, които са прехвърли парите си в офшорни "пристанища|" и бягат от плащане на данъци. Пред следващите пет години канадските данъчни служби ще похарчат 30 милиона долара за издирване на такива сметки. Ще бъде създадена и специална група от 6-10 специалисти, които ще работят в тази насока.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна