Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за нарушения съпътстваха изборния ден в Монтана, Ловеч, Габрово, Видин и Смолян

Снимка: БГНЕС

С много сигнали за нарушения приключи изборният ден в Монтана. Средната избирателна активност за областта е малко над 54%, съобщи кореспондентът на БНР Николай Драгиев. По сигнали за нарушения в последните дни са образувани 3 досъдебни производства в районна прокуратура - Лом, 2 в Берковица и едно в Монтана. Общо 37 са преписките в трите прокуратури. Почти всички са по сигнали за търговия с гласове. За това бяха и повечето жалби в РИК. Най-драстичен е случаят от събота в с. Септемврийци, община Вълчедръм. Там неизвестни пребиха член на СИК и го заплашиха със смърт, ако в секцията бъдат отчетени гласове за определена политическа партия. Той е в болница със счупени ребра. Извършителите се издирват.

РИК - Габрово е разгледала 10 жалби, но голяма част от тях са счетени за неоснователни. Окръжната прокуратура е разпоредила проверка по сигнал за купуване на гласове, резултатът ще стане ясен след изборния ден, предаде кореспондента на БНР Велина Махлебашиева. Пред урните в областта отидоха 51,3% от имащите право на глас. Единствено в Дряновската община изборният ден приключи в 20 часа.

Вече се приемат и първите протоколи от 262-те секции в Ловешко. От РИК съобщиха, че не са констатирани нарушения при обявяване на края на изборния ден в 20 ч. В прокуратурата са постъпили 4 сигнала за раздаване на пари за купуване на гласове. По 3 от тях са образувани преписки, а четвъртият още се проверява.

Първите 10 протокола от паралелното преброяване за Пазарджик показват 30,01 процента за БСП, 28,6 на сто за  ГЕРБ, 9,2 на сто за ДПС, и 6,4% - за партия Атака.  Към момента всички останали партии в Пазарджик са под 4-процентната бариера, съобщи кореспондента на БНР Невена Петрова.

По двама депутати от ГЕРБ и Коалиция за България ще влязат в следващия Парламент, сочат данните от екзит пола. Атанас Мерджанов и Николай Петев са представителите от Коалиция за България. От ГЕРБ са баскетболният треньор Иван Чолаков и досегашният областен управител Димитър Иванов, предаде кореспондентът на БНР Дора Атанасова. Според Мерджанов моментните резултати показват победа на БСП в областта. Другата партия, която на местно ниво е събрала около 6% е Националния фронт за спасение на България с водач Валери Симеонов.

52,80% е средната избирателна активност в Смолянска област. РИК излезе с решение по казуса в двете секции в Доспат и село Чавдар. За тях ДПС подаде сигнал, че има разлика между получените бюлетини в деня за размисъл и действително установените в деня на изборите.

При първите обработени секционни протоколи в Разград, представляващи 5% от общо 194, ДПС има най-много гласове - 304, което е 37,44%. Втора е Коалиция за България - 28,33%, ГЕРБ има 15,15%, а Атака 3,43%, съобщи кореспондента на БНР Марина Бенова.

Избирателната активност във видинския ромски кварлат "Нов път" се повиши в самия край на изборния ден. Това предизвика съмнения за купуване на гласове, предаде кореспондента на БНР Тотка Нинова.  В РИК - Видин са постъпили 16 жалби за несъществени нарушения. В 4 секции на избирателните списъци са открити имена на покойници. РИК е оставила тези сигнали без уважение, казва председателят Владимир Иванов.

Изборният ден в Сливенско приключи със закъснение заради последната затворила ромска секция в сливенското Шесто основно училище. Избирателната активност в областта е 43,62%. Това означава са гласували 78 615 гласоподаватели. Най-висока е избирателната активност в община Нова Загора - 47,69%, а най-ниска - в община Котел - малко над 38%. Жалбите, постъпили в РИК са около 20, между тях няма за купуване на гласове. Жалбата от ромските секции в Шесто училище е от недопуснати в изборните секции наблюдатели от гласоподаватели, предаде кореспондентът на БНР Щилияна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени