Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за 42-ро Народно събрание

Снимка: БГНЕС

За трети път в най-новата история на България гласуваме за нов парламент след оставка на правителството.

Предсрочните парламентарни избори за 42-рото Народно събрание трябва да приключат в 20.00 часа. Възможно е да бъдат удължени с един час, в случаите когато след 20 часа пред секционните комисии има опашка от желаещи да гласуват, а личните им документи са взети от комисиите.

В изборите се състезават 38 партии и 7 коалиции. Над 8000 кандидати ще се борят за 240-те депутатски места.

В избирателните списъци са включени 6 868 455 български граждани. За страната секциите са близо 11 700. В чужбина са разкрити 227 секции в 57 държави.

Важно е да се знае как да се гласува, за да бъде действителна бюлетината, която ще пуснем в урната. При подаването й тя трябва да бъде разгъната, за да се види, че не е попълнена. Поставя се печат на гърба на бюлетината преди гласуването и след упражняването на вота отново. Ако избирателят покаже за коя партия или коалиция гласува, неговата бюлетина е невалидна. Ако човек не е включен в избирателния списък, той може да докаже постоянния си адрес чрез личната си карта и да бъде дописан.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов допълни:

Действителен е само гласът, когато бюлетината има два печата, избирателят е отразил своя вот чрез знак X само в едно от квадратчетата, на предпочетената от него партия, коалиция или независим кандидат и този знак е изписан с химикал, пишещ със син цвят.

В забранителния списък са включени общо 160 972 души. Ралица Негенцова, говорител на ЦИК, обясни, че има и друг допълнителен списък:

В изборния ден се съставя т.нар. "допълнителен списък", в който се включват лицата, които имат увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението, и които гласуват в секция, която е различна от техния постоянен адрес. Там се включват лицата, които гласуват с удостоверение за гласуване на друго място.

Регистрирани са огромен брой наблюдатели на тези избори. 15 български неправителствени организации ще следят за правилното протичане на изборния процес с общ брой 11 878 членове. Вотът ще бъде следен от общо 25 наблюдатели от 5 регистрирани международни организации. 7 са социологическите агенции, които ще излъчват проучвания и прогнози за резултатите от гласуването.

Промените в Изборния кодекс предвиждат копие с данните в секционния протокол да получат кандидатите за депутати, застъпниците, представителите на политическите партии, регистрираните наблюдатели, членовете на секционните комисии. На всяка страница от ксерокопието трябва да се подпишат председателят на секционната комисия, зам.-председателят, секретарят и се поставя печат.

Припомняме, че до предсрочните избори се стигна след като в началото на годината заради антимонополните протести в цялата страна кабинетът "Борисов" подаде оставка.

В звуковите файлове можете да чуете анкети на репортерите на "Хоризонт", както и интервю с говорителя на ЦИК Ралица Негенцова, излъчени в сутрешното предаване с водещ Таня Величкова.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна