Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков: ЦИК да се произнесе дали има нарушение в Деня за размисъл

Вчера бяхме свидетели на определени реакции, които аз наричам истерични, каза премиерът
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия да се произнесе дали има нарушение в Деня на размисъл, след като всички политически партии коментираха операцията на ДАНС, при която в печатница бяха открити бюлетини. Това поиска служебният премиер Марин Райков, който гласува в столично училище. Той беше категоричен, че хората трябва да гласуват:

Няма манипулация, която да може да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас. Искам да заявя най-категорично, че това правителство ще изпълни докрай ангажимента си за провеждане на демократични избори в съответствие с правилата.

Според Райков обявените реакции на партиите в Деня на размисъл са нарушение на закона:

Вчера бяхме свидетели на определени реакции, които аз наричам истерични. Тези политически реакции не трябва да отклоняват българските граждани от желанието им да упражнят своя вот. Никакви сценарии за манипулация на вота няма да доведат до провал на изборния процес. Тези сценарии няма да се състоят. Не приемам нарушението на закона, което беше извършено с нарушаването на предизборното мълчание. Очаквам и призовавам ЦИК да даде ясен отговор на въпроса дали беше нарушено предизборното мълчание и кой извърши това закононарушение и кои политически сили се делегитимираха от гледна точка на тяхната принадлежност към демократичната общност с подобни действия. Ако такива нарушения е имало, е добре ЦИК да се произнесе. Ако такива нарушения не е имало, ние също трябва да знаем дали това е така.

Райков отхвърли тезата, че заявленията за лъжи и манипулации правят изборите излишни: Именно тази лъжа отваря пространство за реализация на сценарий и развързва ръцете на политическите брокери. Тези теории за завери и комплоти, на които станахме свидетели вчера, ясно показват, че определени сили в България трябва да си зададат въпроса за това дали са готови да играят по правилата на демократичната игра.

Марин Райков определи като кошмарен сценарият да има проблем с вота и служебното правителство да остане по-дълго на власт.

Служебният премиер обясни, че заради акцията на ДАНС на служител на Министерския съвет са били задавани въпроси:

Тези въпроси са получили съответния отговор. Образуваното производство не касае служители на Министерския съвет. Повече от очевидно е, че в момента, в който аз и моето правителство сме поели отговорност, свързана с управлението на страната и с организирането на вота, ние сме поели една много тежка политическа отговорност.

Премиерът гласува в 32-ра секция в столичния кв. "Княжево".

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени