Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Единственото възможно и необходимо правителство е програмното

Снимка: БГНЕС

Искам да благодаря на всички български граждани, които по убеждение, със свободна воля упражниха своето право на глас. Това е най-категоричният начин да бъде защитена демокрацията. Това заяви на пресконференцията на БСП Лидерът Сергей Станишев. 

Четири години се управляваше на основата на разделението и омразата. Независимо за кого са гласували, днес огромното мнозинство от българските граждани показаха, че съзнават рисковете пред българската демокрация. Тези избори бяха извънредни не само формално, защото се проведоха в отровена атмосфера. Днес за България беше денят на протеста срещу статуквото, денят на промяната. 2/3 гласуваха срещу ГЕРБ.

Станишев благодари на избирателите, видели в БСП основен инструмент, за да бъде преборен ГЕРБ. Ще започнем процес на възстановяване на демокрацията и свободата, на търсене на диалог с обществото. 

Преди няколко месеца ние заявихме нашата политическа рамка и ангажимент пред българите за какво ще се борим на изборите и след тях – за радикална промяна, за демократична и социална България. Днес България се разделя с най-арогантното, най-демократичното, най-некомпетентното правителство, което страната е видяла през последните 24 години. Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне. ГЕРБ официално изгуби легитимността да управлява по волята на огромното мнозинство българските граждани. Това че чрез контролиран, купен вот те номинално са първа политическа сила, според прогнозните резултати, не им дава основание да управляват, още повече, че са в тотална изолация. 

Според мен, ако имат достойнство, ГЕРБ трябва да спестят време и да не приемат мандат от президента за съставяне на правителство, защото България не може да си позволи протакане в решаване на проблемите. Днес, в тази тежка криза, до която правителството на Борисов докараха страната, криза – икономическа, социална, политическа, в това число и духовна, няма време за отлагане и бездействие, няма време за пазарлъци. България се нуждае спешно от силно, стабилно правителство, което да се захване и да започне да разрива оборите на ГЕРБ, да изнесе наяве реалното състояние и на бюджета, и на държавата и да започне да решава проблемите на хората, които са нетърпящи, отвъд границата на търпението. Тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна. Единствено възможното и необходимо правителство е програмно правителство, правителство на разума, на отговорността, със силно експертно участие, с ясна и прозрачна за всички хора програма за управление, каза Станишев.

Смятам за необходимо от утре да започнем разговори, на първо място, за необходимата програма за излизане на България от кризата. Няма да отстъпим от някои ключови неща – незабавно спиране на рекета върху дребния и средния бизнес, програмите за младежка заетост, спешни мерки по отношение на сметките за ток, допълни Станишев.

Започваме спешни разговори и консултации с политическите формации, на първо място с двете парламентарно представени политически сили, които получиха достатъчно доверие, за характера на правителството и за неговата програма. Искаме да разговаряме за това от какво България има нужда като политика. Ако имаме възможността, ще поемем отговорността за формиране на правителство, с тези формации, с други политически сили, в това число тези, които събраха немалка подкрепа на българските граждани, но не можаха да влязат в парламента, с гражданското общество, със синдикати и работодатели, НПО. Ангажираме се с парламентарно-граждански форум за граждански контрол върху работата на институциите.  

Идва време за работа. Вече сме готови с първите спешни и средносрочни мерки, които следащото правителство трябва да реализира.

Икономиката и финансите на страната се намират в състояние на свободно падане. Дефицитът по консолидираната фискална програма само за първите три месеца на годината достигна 800 млн. лв. В същото време фискалните резерви доближават до своя санитарен минимум, а дългът формира устойчива тенденция на разрастване и от 10 млрд. преди четири години, днес е близо 14 млрд. лв. Общо за мандата бяха разходвани допълнително над приходите сума, доближаваща 8 млрд. лв. инвестиционната и стопанска активност е свита, а чуждите инвестиции практически са на равнище близко до нула, безработицата отдавна нарасна над средните европейски темпове и стойности. В тези условия пред страната са необходими сили икономически действия, които в краткосрочен план да спрат негативните тенденции, а в по-средносрочен да изведат страната от това състояние и да се формират темпове на растеж, каза кандидатът за премиер на Коалиция за България Пламен Орешарски

На журналистически въпрос за цената на преговорите, Станишев уточни:

Формулата на правителството е свързана с програмата около необходимите мерки, за които ще търсим подкрепа. Ситуацията е драматична. Ще търсим общите цели, които ще помогнат да започне оздравителен процес, процес на пречистване. Ще търсим за всяка позиция хора, които имат капацитет, във или извън партията. Нужна е прозрачност.

Този резултат на БСП не е този, към които се стремяхме. Разбира се, бих искал да бъдем първа политическа сила, защото показвахме най-последователно поведение, но той дава възможност да се поеме отговорност, каза Станишев и заяви, че ще се постараят част от преговорите с другите партии да се проведат публично и да има яснота кой каква отговорност поема. 

Станишев заяви, че ще разговарят всички парламентарни сили, но без ГЕРБ и добави, че ще се водят разговори с неправителствени и граждански организации.

Лидерът на левицата обаче заяви категорично, че ще преговарят с "Атака": По не малко теми те проявиха последователност, по тези теми имаме близки позиции. Ако погледнем темата, свързана с демонополизацията на икономиката, темата, свързана със засилената роля на българската държава в икономическия процес, доброто управлнеие на държавната собственост, ако погледнем редица други въпроси, свързани със здравеопазването и неговия тотален срив, там са нужни дълбоки и сериозни промени, ще водим разговори и за това и по много други теми. БСП постигна изключително увеличение на гласоподавателите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени