Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички секции в Пазарджишка област са отворили на време

Снимка: БГНЕС

Всичките 356 секции в Пазарджишка област са отворили на време. Въпреки отсъствието на някои членове, секционните комисии са в състав, който позволява нормалното протичане на вота, съобщават от Районната избирателна комисия.

Според говорителя на РИК Николай Добрев, изборният ден е стартирал нормално. В първите часове са постъпили 2 жалби. Кандидат за народен представител във Велинград е поискал отвод на председателя на секционна избирателна комисия. От РИК определиха жалбата за неоснователна. Проверява се и вторият сигнал, който касае проблем при вписване на гласоподавател. От РИК призовават хората да гласуват през целия ден, за да не се струпват опашки във вечерните часове.

550 полицаи охраняват изборните секции и ще следят за нормалното протичане на изборния ден. Към момента са получени пет сигнала за купуване на гласове, които се проверяват от прокуратурата.

Според говорителя на полицията Мирослав Стоянов, три от сигналите са за изборна търговия в Пазарджик и по един в градовете Септември и Пещера. Прокурорските проверки към момента не са събрали достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу конкретни лица. В Областната дирекция на полицията е създаден оперативен щаб, който заедно с управлението за противопожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии ще е в постоянна връзка с Районната избирателна комисия и институциите, ангажирани с изборния процес.

252 798 души днес могат да упражнят правото си на глас. В областта са регистрирани 1547 застъпници, а вотът ще се извърши в 356 секции. За разлика от предишните избори, днес се очаква масово гласуване в ромския квартал "Изток". Районът ще е със засилено полицейско присъствие.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна