Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Раймер: Целта на мисията на ОССЕ е да направи изчерпателна оценка на вота

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бюрото за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа има наблюдателна мисия, разположена в България за парламентарните избори. Целта й е да направи изчерпателна оценка на вота, обясни говорителят на бюрото Томас Раймер:

Тя се състои от основен екип от 12 експерти, както и 12 дългосрочни наблюдатели, които са в различни райони на страната в екипи по двама, т.е. в шест района. Те са тук от 16-и април, за да разгледат конкретни въпроси във връзка с подготовката за изборите, законодателната рамка, използвана за вота, как се подготвя изборната администрация, да си изградят представа за основните въпроси и проблеми. Освен това имаме 80 краткосрочни наблюдатели, които пристигнаха в страната тази седмица. Те също са разположени и днес наблюдават в избирателни секции в цялата страна, за да разберат какво се случва по места в деня на вота. Те наблюдават процедурите в избирателните секции - дали се спазват законите в България. Чрез комбинирането на информацията от групата с дългосрочни наблюдатели с тази конкретна информация, която получаваме в изборния ден, както и чрез проследяването на това, което се случва след изборния ден, например с процеса по обжалване, можем да създадем много обхватна оценка за начина, по който са проведени изборите.

Мисията следи и как реагират българските институции в случай на нередности:

Що се отнася до обвиненията за нередности, нарушения в изборния ден, разбира се, се срещаме с граждански организации тук, с групи наблюдатели. Ако получим подобни обвинения, ги възприемаме сериозно. Това, което е важно да се знае обаче, е, че бюрото ни не действа като изборна полиция. Има български институции, правоприлагащи органи, съдебни институции, изборни институции, които съгласно български закон са отговорни за реагирането и разследването на нередности и всякакви други подобни обвинения. Работата ни тук е да оценим точно как се представят тези институции, как функционират. По тази причина ние не спираме с наблюдението в деня на изборите, защото има процедури по обжалване и ще оценим как те се прилагат.

Мисията наблюдава и какви са действията на институциите в случая с печатница "Мултипринт", в която бяха открити 350 хиляди бюлетини извън държавната поръчка за вота.

Инцидентите вчера и обвиненията, свързани с откриването на тези бюлетини, така наречените "фалшиви бюлетини", все още са в развитие, доколкото ни е известно. Това е типът неща, на които обръщаме внимание. Споменахте, че се провежда разследване от прокуратурата като институцията, отговорна за реагиране на пободни инциденти. Това е тяхната работа, а нашата е да дадем оценка колко добре изпълняват тази функция, какъв е резулататът, дали системата функционира в съответствие с ангажиментите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за демократични избори, с международните стандарти и с българските закони.

Предварителната оценка за вота ще бъде ясна утре:

Предварителната ни оценка ще бъде представена утре в 1,30 часа часа следобед. Ще има пресконференция в София, на която ръководителят на мисията ни и останалите наблюдатели тук - ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Докладът, който ще бъде представен утре, ще е комбинация от това, което всички ние сме видели съгласно различните ни правила. След това мандатът на бюрото ни е да представи окончателен доклад за изборите и той ще излезе около 8 седмици, след като е бил приключен целият изборен процес. Той ще съдържа не само оценка на процеса, но и редица препоръки за това как може да бъде подобрен.

Мисията оценява, а не легитимира избори, подчерта Томас Раймер:

Не е наша работа, нито е в мандата на бюрото ни да легитимираме или да одобряваме избори. Мандатът на бюрото ни е да осигури помощ на страните, членуващи в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, включително България, за подобряване на изборните им процеси. Утре няма да кажем: "Да, бяха добри или бяха лоши избори". Всеки вот във всяка страна може да бъде подобрен. Ролята ни е да оценим процеса тук и да предоставим препоръки как да бъде подобрен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна