Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томов: Не виждам шанс тези избори да са инструментът за решението на политическата криза

Снимка: Архив
Резултатите от изследванията в изборния ден говорят за победа на ГЕРБ. Веднага трябва да направя уговорката, че при някои от агенциите, които са правили екзитпол, разликата е твърде малка, за да се направи 100-процентов извод, че ГЕРБ е победител в изборите, но най-вероятно е така. Това каза социологът Цветозар Томов в ефира на БНР.

Като цяло, социологическите прогнози в тази много сложна и невротична кампания не бяха толкова лоши и да помоля хората да забележат кой какво е прогнозирал по време на кампанията. Почти всички агенции очакваха именно това – минимална победа на ГЕРБ на тези избори. Изключвам някои хора, които направиха прогнози и изследвания, с които нанесоха петно на цялата социологическа област, каза той.

Не виждам особен шанс тези парламентарни избори да бъдат инструментът, чрез който да бъде разрешена политическата криза. Още не знаем от колко партии ще бъде съставен следващият парламент, не знам дали победилата партия може да намери партньор, чрез който да получи парламентарно мнозинство и да състави правителство. Не знаем дали нейните опоненти са в състояние да направят същото, но това, което знаем, е, че се рекрутира парламент, в който основна роля ще играят силно враждуващи помежду си партии, които едва ли биха били способни да водят в каквато и да е форма политика на компромис. България се нуждае от силно правителство, което да се заеме с реалните проблеми на нацията. Личната ми прогноза е, че този парламент няма да съумее да излъчи такова правителство, каза Томов.

Най-висок шанс да се окаже, че е прескочило бариерата, има "Движение България на гражданите", което, по данните от различни изследвания, е много близо до тази бариера. Но известни теоретични шансове имат и НФСБ и ДСБ, каза социологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна