Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Прага гласуват активно

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Над 200 сънародници са гласували в единствената секция в българското посолство в Прага. Официално над 7 000 са българите в Чешката република, но реално броят им е в пъти по-голям.

От часове се чака потвърждението от ЦИК в България, за да бъде заместен от резерва представител на политическа партия в секционната комисия.

Много млади българи дойдоха да гласуват още преди обяд. Бюлетини пуснаха и пристигнали днес сезонни работници. Активни са и установилите се преди години в Чехия наши сънародници.

Трябва да дойдат от Дечин, други сънародници ще дойдат от Градмост. Следя политиката в България, освен когато идва тук делегация и така нататък, но иначе самостоятелно да дойдат между нас българите да ни попитат какво ни е мнението, какво искаме, какво бихме пожелали на България - това нещо го няма. Липсва, каза един от българите в Чехия.

Работя, ИТ специалист съм. Да, в Прага. Мисля, че съм социално отговорен човек и всеки социално отговорен човек би трябвало да гласува, смята друг от българските граждани в Чехия.

Вчерашната случка е една голяма манипулация за нас. Нека всички да гласуват, прикани българка там.

И аз откакто съм навършил пълнолетност ходя да гласувам винаги, заяви друг българин.

Близо 800 български граждани упражниха правото си на вот на парламентарните избори през 2009-а година. Тогава бяха открити две секции - в Прага и в Бърно.
По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна