Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните резултати по области

Снимка: БГНЕС

Районните избирателни комисии в Ловеч и Смолян обявиха окончателните резултати. И в двете области "Коалиция за България" е първа политическа сила.

В Смолян са гласували 53 на сто от избирателите.

В Ловеч БСП и ГЕРБ печелят по два мандата, ЦИК трябва да определи дали "Коалиция за България" ще има право на още един депутат, или петият мандат ще е за "Атака", която събра 7,34% от имащите право на глас. В Ловешка област са гласували 51 на сто от избирателите.

Плевенската районна избирателна комисия също обяви окончателните данни. Там отново най-много гласове е събрала "Коалиция за България". Избирателната активност е била 50,58 на сто.

С 46,62 на сто ДПС е първа политическа сила в Разградска област. Данните са от окончателното преброяване. Втора по резултат е ГЕРБ. Своя вот са упражнили 45,77 на сто от гласоподавателите.

С близо 4% повече подкрепа, отколкото за ГЕРБ, "Коалиция за България" печели изборите в Кюстендил. Трета и четвърта политическа сила са съответно "Атака" и "Лидер". Във вота са участвали малко над 68 хиляди души, което е около 50 процента избирателна активност. На места мастилото за копирната техника не е достигнало. Причина за това според Районната избирателна комисия е, че са пускани повече копия на протоколите.

При избирателна активност в Бургаска област 54,28 на сто, ГЕРБ води с 10 на сто от гласовете пред "Коалиция за България". За резултатите в областта е любопитно, че партията на Валери Симеонов - "Национален фронт за спасение на България", се нарежда на четвърто място след ГЕРБ, "Коалиция за България" и ДПС.

Близо 37 процента от имащите право на глас в Търговищка област са гласували за ДПС, което го прави първа политическа сила в региона. При обработени 85 на сто от протоколите в Районната избирателна комисия, "Коалиция за България" е подкрепена от 21 процента от гласоподавателите, а ГЕРБ – от 17 процента. На четвърта позиция е Коалиция "Център Свобода и Достойнство" с 9 процента. За "Атака" са гласували 4,38% от участвалите в изборите.

В Хасковския избирателен район ГЕРБ и "Коалиция за България" са с равни резултати - за тях са подадени близо 29 на сто от гласовете, а ДПС получава 15 %.

Във Видинска област "Коалиция за България" е първа политическа сила с 39,88 процента, следвана от ГЕРБ. Избирателната активност е 46,37 процента.

В Пловдив ГЕРБ има преднина близо 13% пред "Коалиция за България". Изненадата в града е, че за първи път ДПС изпада под 4-процентовата бариера. На база на обработени 100 процента от протоколите данните показват, че 38,34 на сто от гласувалите пловдивчани са избрали ГЕРБ, "Коалиция за България" получава 25,51%, а трета политическа сила е "Атака" с 8,19% от гласовете.

ДПС е първа политическа сила в Шуменска област според всичките 306 секционни протокола. За Движението са гласували 25 131 избиратели, което е малко над 28% от подадените гласове. На второ място е ГЕРБ, "Коалиция за България" е трета, а "Атака" получава 6% от действителните гласове в Шуменска област.

Окончателните резултати от изборите в 31-ви Ямболски район показват първо място за "Коалиция за България" с 35,11 на сто.

Районната избирателна комисия в Пазарджик обяви окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори. За ГЕРБ са гласували 29,03 процента от избирателите, за БСП - 27,72, ДПС събра 14,32 на сто от гласовете. "Атака" се нареди четвърта с 11,10 процента. Останалите политически сили са под 4-процентовата бариера. Избирателната активност е 48,81 процента. 

За първи път ДПС може да изгуби два мандата в Кърджали. Данните засега показват, че Движението има сигурни трима депутати. Партията остава първа политическа сила в региона с доверие от близо 60 процента. Втори са ГЕРБ с 16 на сто подкрепа, а трети БСП с 11,5 процента.

Районната избирателна комисия в Габрово отчете първенство на ГЕРБ, следвана от "Коалиция за България" и "Атака". Избирателната активност е 51,3 на сто.

Според окончателните резултати от преброяването на бюлетините в Русенския избирателен район най-много са гласувалите за ГЕРБ - 29,90 процента. Следват "Коалиция за България" с 25,34 процента, ДПС е събрало 9,95 процента от гласоподавателите, а "Атака" - 8,71 процента. 4-процентовата бариера в Русе преминава "Движение България на гражданите", за което са гласували 5,09 процента.

"Коалиция за България" води с 32,30 на сто във Врачански избирателен район при 100 процента обработени протоколи. Втори са ГЕРБ, а трети - ДПС.

Във Варна ГЕРБ води със значителна преднина от 12% пред другите политически сили. Гласувалите в града са 215 998, от тях действителните гласове са 211 183, а недействителните 4805. ГЕРБ е на първо място с 34,64%, Българската социалистическа партия - 22,96%, трета по резултат е "Атака" - 9,43%, четвърти са "Движението за права и свободи" - 6,73%. Висок е процентът на "Национален фронт за спасение на България" - 5,12, "Движение България на гражданите" - 4,59%, като всички избиратели са 408 532-ма. Общият брой на мандатите във Варненския район е 15. Какво е обаче точното им разпределение ще стане ясно от Централната избирателна комисия, каза председателят на Районната избирателна комисия в морската столица Кристиян Богоев.

В Старозагорска област обаче Лиляна Павлова загуби като водач на листата на ГЕРБ. Водеща сила там е "Коалиция за България". Според окончателните данни от всички секции, без тази в радневското село Гипсово, "Коалиция за България" е първа политическа сила в 27-и многомандатен избирателен район с 31,15%, ГЕРБ са втори с 29,88 на сто. 4-процентната бариера за влизане в парламента от малките партии преминава и "Национален фронт за спасение на България".

БСП е първа политическа сила във Великотърновска област с 32,4 процента. На второ място е ГЕРБ с 27,87 процента. Листата на социалистите е оглавявана от Мариана Бояджиева, а на ГЕРБ от заместник-председателя на партията Цветан Цветанов.

"Коалиция за България" е победител в изборите в област Монтана. На второ място е ГЕРБ, а трета е "Атака". 4-процентната бариера там прехвърлиха партиите "Лидер" и "Движение България на гражданите".

ГЕРБ печели с 2,5% преднина пред "Коалиция за България" в Добричка област. Трета е ДПС с 12,33%.

ДПС е първа политическа сила в Силистренска област. Втора по резултат е ГЕРБ, а трета - "Коалиция за България".

В Сливенско партия ГЕРБ е получила подкрепата на над 32 процента от избирателите. За "Коалиция за България" са гласували 30 на сто, а третата по изборен резултат партия е "Атака" - с над 8%. ДПС получи 7,25%. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна