Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Макар че ГЕРБ взе най-много гласове на предсрочния парламентарен вот, БСП спечели битката в повече области. В 11 от регионалните центрове най-много гласували има за партията на Бойко Борисов, докато формацията, оглавявана от Сергей Станишев, е била най-предпочитаната политическа сила в 12 от тях, пише Монитор.

Всички партии без БСП излизат с отънели електорати от изборите. Разочарованието и недоверието към политическата класа се проявиха в драстичен отлив на гласове и само ниската избирателна активност прави резултатите им във вид на депутатски места да изглеждат прилични, посочва Сега.

Горчив вкус в устата и тревога за бъдещето, това остана след предсрочните парламентарни избори. След една безпрецедентно грозна кампания, пълна с тайни записи, обвинения в незаконно подслушване, скандали за фалшификация на резултатите и нито едни смислени политически дебати, вотът завърши така, както и започна - с объркване, коментира  Капитал Дейли.

Лидерите на първите две политически сили, спечелили изборите, започнаха трескаво да редят кабинети. Преговорите се водят извън партийните централи. Условието на ГЕРБ е премиер да е Борисов. Негови хора официално правят сондажи с "Атака" и ДПС, а тайно - с червени лидери извън кръга на Станишев, обяснява Преса.

"ГЕРБ остана в пълна изолация" е заглавието на водещата статия на Дума. Според вестника програмно правителство с мандата на БСП е най-вероятният вариант за развитие на ситуацията.

Според 24 часа пък най-голямата вероятност е за кабинет БСП-ДПС плюс десни. Отговорът вероятно ще дойде след празниците около 24-ти май. Президентът вече заяви, че ще събере депутатите на първо заседание възможно най-бързо. Затова и партийните централи обсъждаха датата 22-ри май като най-възможната за начало на 42-рия парламент, пояснява вестникът.

Порой от оставки на десни лидери последва резултатите от вота. След като стана ясно, че не влизат в парламента, от постовете си се оттеглиха Иван Костов от ДСБ, Емил Кабаиванов от СДС, Меглена Кунева от "Движение България на гражданите" и Любен Дилов-син от "Гергьовден". Съдбата на Яне Янев ще се решава на събрание на РЗС на 2-ри юни, пише Труд.

Шест партии, които не успяха да влязат в парламента, ще се утешават с държавна субсидия. Те са минали еднопроцентната бариера и по закон ще получават в продължение на 4 години по 12 лева за всеки глас, пуснат за тях, посочва Стандарт. С най-добър резултат под чертата е "Национален фронт за спасение на България" на Валери Симеонов, следван от "Движение България на гражданите", ВМРО, "Лидер" на Христо Ковачки и "Глас народен" на Светльо Витков от "Хиподил", пояснява изданието.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени