Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков: Ще реагирам, ако се докаже вината на служител на администрацията

Снимка: БГНЕС

Веднага след пресконференцията на прокуратурата премиерът Марин Райков заяви, че ако се докаже вина на някой служител от администрацията, той ще предприеме действия. Райков беше категоричен, че казаното от Сотир Цацаров потвърждава липсата на вина и пряка отговорност на служебното правителство по казуса с бюлетините.

Аз мога само да благодаря на прокуратурата за нейната работа, защото, както те много ясно заявиха, заедно с ДАНС те са предотвратили едно потенциално нарушение

Марин Райков каза, че действията на правоохранителните органи се ползват с подкрепата му. Според премиера ако досъдебното производство установи данни за нарушения по договора за отпечатването и безспорна вина на служители на администрацията на Министерския съвет, той ще реагира:

Ще реагирам при доказана вина, защото, както подчерта самият главен прокурор, пък и аз много пъти съм го подчертавал - в една правова държава действа презумпцията за невинност. Важно е много ясно да се дефинира степента на отговорност, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения, че по някакъв начин някой умишлено е искал да повлияе на изборния процес. Стана ясно, че служебното правителство е изпълнило ангажиментите си съгласно съществуващото изборно законодателство.

Служебният премиер е съгласен с констатацията, че нарушеното мълчание в деня за размисъл е нарушило и правата на гражданите:

Това от своя страна послужи на някои политически лидери да се възползват от тези обстоятелства и на свой ред да извършат нарушение. Аз очаквам с нетърпение окончателното произнасяне на ЦИК по този въпрос, като се надявам това да стане максимално бързо.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени