Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за персона нон грата третия секретар в американското посолство в Москва

Посланик Майкъл Макфол
Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Кремъл заявиха днес, че със съжаление възприемат новината за поредния шпионски скандал между Русия и САЩ. Вчера агент на ЦРУ беше заловен в Москва при опит да вербува представител на руските спецслужби.

Случаят не е принос в по-нататъшния процес на укрепване на взаимното доверие между Русия и САЩ и издигането на двустранните отношения на качествено ново равнище - с тези думи говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира шпионския скандал. Той обаче не спомена дали от руска страна ще бъдат предприети ответни действия.

Американският посланик в Русия Майкъл Макфол беше извикан тази сутрин във външното министерство в Москва, за да даде обяснения по случая. На излизане от срещата, продължила 45 минути, той отказа всякакви коментари. Темата не беше обсъждана и по време на срещата в Швеция между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Снощи руското външно министерство обяви за персона нон грата третия секретар в американското посолство в Москва Райън Фогъл, след като той беше задържан от сътрудници на Федералната служба за сигурност и обявен за агент на ЦРУ, опитал се да вербува руски офицер от спецслужбите, отговарящ за борбата с тероризма в Северен Кавказ.

Информация на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна