Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Варгас Льоса става доктор хонорис кауза на Софийския университет

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Испанско-перуанският писател Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 17-и май 2013-а г. в 17.30 ч. Посещението на изтъкнатия испаноезичен творец в България се осъществява под патронажа на посолството на Испания в България и със съдействието на Институт Сервантес и издателствата „Колибри” и „Хермес”.

Марио Варгас Льоса е роден в Арекипа през 1936-а г. Определян е като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език от своето поколение и една от най-значимите фигури в испанската и испаноамериканската литература на XX и ХХІ век.

Творчеството на Марио Варгас Льоса, член на Испанската кралска академия на езика, му е донесло престижни награди за литература на испански език, между които наградата Сервантес, наградата на Принца на Астуриас, а през 2010-а г. му е присъдена Нобеловата награда за литература.

Варгас Льоса е автор на 17 романа на испански език, преведени на различни езици. Първото му произведение “Градът и кучетата”, публикувано през 1963-та г., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех. Обширното литературно творчество на Марио Варгас Льоса обхваща не само романи. Той е автор и на забележителни есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

На 18-и май в 11.00 ч. в Аула 65 на Софийския университет читателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело – директор на наскоро създадената катедра „Марио Варгас Льоса” към Фондация „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес”.

Присъждането на титлата доктор хонорис кауза на испанско-перуанския писател от Софийския университет съвпада с публикуването на романа „Панталеон и посетителките“ – безмилостна сатира срещу бюрокрацията в най-абсурдния й вид, „Литума в Андите“ и последните творби на автора – „Мечтата на келта“ и есеистичната му книга „Цивилизация на зрелището“.  Българските читатели ще могат да се запознаят и с други романи на Варгас Льоса, преведени на български език, сред които „Леля Хулия и писачът“, "Лудориите на лошото момиче“, "Празникът на козела“, „Кой уби Паломино Молеро“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна