Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Петков: БСП е пред предизвикателството да сформира силен програмен кабинет

Снимка: БГНЕС

Какви са възможните коалиции след изборите, как ще изглежда следващото българско правителство, това коменитра в предаването "12+3" Румен Петков, член на НС на БСП и депутат в миналото народно събрание от "Коалиция за България".

Три са несъмнените неща от тези избори. Първата констатация е, че ГЕРБ са първата политическа сила, а ние загубихме изборите. Втората констатация е, че ГЕРБ са отстранени от власт и третата е, че пред БСП стои огромното предизвикателство за формиране на силен програмен кабинет, който има 3 категорични задачи, каза Петков и посочи рестартирането на проекта АЕЦ "Белене", сериозна ревизия на предходните 2 кабинета - служебното провителство и провителството на ГЕРБ и създаването у обществото на чувство за стабилност.

Няма откъде да знам дали БСП води разговори за ново правителство с другите две политически сили. Ресурси за съставяне на стабилно правителство има, ако то е на програмна основа и ясни ангажименти. Мисля, че е очевидно, че коалиционно правителство не може да се сформира, защото има очевидни несъвместимости. Има много политици, които са добри професионалисти и експерти. И да се счита, че експертът трябва да е непременно политически необвързан, е крайност. Това е моето лично разбиране, каза още Румен Петков.

На въпрос дали Станишев трябва да си подаде оставката заради това, че БСП е втора политическа сила на тези избори Петков отговори, че въпросът вече е друг и Станишев е пропуснал шанса в нощта на изборите да направи такава декларация. А за работата на прокуратурата бившият депутат от БСП каза:

Прокуратурата направи няколко силно чуваеми стъпки. Сега тя пое изключително сериозен обществен ангажимент. И трябва да има бързо отговори, окончателни позиции на прокуратурата по тези ред важни въпроси. В Костинброд беше пропуснат шанса да се разбие организирана престъпна група, каза Петков. Той беше категоричен, че не се вижда като министър в бъдещия кабинет.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна