Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС осъди изказването на Цветанов, Цацаров се появи със засилена охрана на заседанието

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров се появи на заседанието на Висшия съдебен съвет със засилена охрана. Това стана часове след безпрецедентната двучасова пресконференция на държавното обвинение от вчера, на която бяха изнесени подробности около операцията в костинбродската печатница, в която бяха открити огромно количество валидни бюлетини, готови за експедиция. Цацаров вече е с брониран мерцедес и пилотен джип. В сряда на пресконференцията си в прокуратурата и във вторник в УНСС той беше с един охранител. Вече го пазят четирима. По този начин е бил охраняван единствено главният прокурор Никола Филчев.

С 19 гласа "за", два - "против" и два - "въздържал се", ВСС остро осъди изказването на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че Главната прокуратура е била участник в изборите и участва в план за дестабилизация на страната. Съдия Камен Иванов коментира, че обвиненията граничат с обвинение към прокуратурата в престъпления срещу републиката и на тях трябва да се реагира остро, защото разриват доверието в съдебната система. Някои от изказванията по време на обсъждането бяха в духа, че са недопустими обвиненията, че прокуратурата е политически, икономически или олигархически зависима. Един от вносителите на декларацията - съдия Камен Иванов напомни, че Темида може да е със завързани очи, но не е сляпа и знае, кой кога я е насилвал. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев призова да се подкрепи декларацията и призна, че днес е много по-лесно да се приеме такъв документ, отколкото когато ГЕРБ беше на власт. Единственият различен глас беше на бившият депутат от ГЕРБ Юлияна Колева. Тя призова да не се влиза в диалог с политически партии по време на кампания, защото това може да има изключително неприятни последици.

ВCC назначи за и.д. градски прокурор на София прокурорът от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков. Той ще заема поста до избора на титуляр на мястото на Николай Кокинов, който си отиде от поста заради скандален запис в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя.

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност следовател Татяна Шарланджиева. Това стана няколко дни, след като прокуратурата повдигна обвинение на Шарланджиева за осуетяване на делото срещу собственика на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев.

От звуковите файлове можете да чуете подробности от Силвия Великова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна