Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Стара Загора отхвърли предложение парк "Бедечка" да не се застроява

Снимка: Архив

Общинският съвет отхвърли предложението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за частична актуализация на Общия устройствен план на града в обхвата на парк "Бедечка" с цел да бъде запазен от застрояване.

Според анализ на специално създадена по случая комисия необходимата сума за отчуждаването на 305 декара частни имоти и 34 декара държавни имоти са необходими около 36 милиона лева, а за изграждането на инфраструктура на един бъдещ квартал от частните собственици - около 10 милиона лева.

Първан Симеонов от инициативната група за запазването на парк "Бедечка" коментира оценките като спорни, защото тази на имотите са пазарни, а на инфраструктурата - прогнозни, при това без във вторите да е включен и строителният надзор.

Той посочи още, че общината трябва да даде милиони левове от бюджета в полза на частно-групов, а не на обществен интерес.

Според юристи - общински съветници единственият път за решаването на проблема е отчуждаване на частните имоти в рамките на спорната територия и едва след това промяна на общия устройствен план. Тогава и цената за частните имоти ще падне значително.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна