Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортните федерации се обявиха против Закона за обществените поръчки

Снимка: zonasport

Редица български спортни федерации изложиха проблемите си по отношение прилагането на Закона за обществените поръчки.

Всички те се обединиха около мнението, че обществените поръчки трябва да се правят от Министерството на спорта, а не от отделните федерации. Спортните федерации искат спешна среща между излъчени от тях представители с ръководители на Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция, за да изяснят позицията си.

Ние искаме да предложим нещо, уважавайки нашите институции. Основният въпрос е защо Министерството на спорта не прави обществените поръчки? Искаме министър Стойчев да направи спешна среща, за да се реши проблема. Ние предлагаме решение, заяви председателят на БФХГ Илиана Раева.

Тя поясни, че топките в художествената гимнастика се правят само от японската фирма "Сасаки".

Не можем да играем с други уреди. Има стандарти. За подготовка ни се отпускат 50 лева на ден, а на "Спортпалас" на ден е 58 лева. След поредния скандал от моя страна ни намалиха на 50 лева за подготовката на отбора.

Вицепрезидентът на БФ "Волейбол" Любо Ганев разкри, че миналата година федерацията е платила между 70 и 80 хиляди лева за това, че не е направила обществена поръчка.

Федерацията беше подложена на много проверки и се установи, че няма откраднати средства, а има само средства, които не са минали през закона за обществените поръчки, каза Ганев. Той добави, че министерството на спорта финансира 60 дни подготовка годишно по 50 лева на 14 състезатели от национален отбор и 5 души треньорски щаб, а мъжкият национален отбор има 150 дни подготовка и тренират 22-ма състезатели и 13 души щаб. При нас има 8 фирми в света, които произвеждат спортна екипировка. Те не са български. Миналата година проведохме обществена поръчка за 7 хиляди екипа и се появи само един кандидат. Тогава казаха, че поръчката е нагласена. Ние не сме против закона. 

Ние сме федерация, която успява да намери пари от спонсори, но основният въпрос е защо министерството не иска да прави обществените поръчки? В министерството не разбират, че във всеки спорт има специфика. Не се разбира също, че ние само даваме, а не взимаме от спорта. Ние обжалвахме актовете си и те почти всички паднаха. Но защо да е така? Всичко тръгна след олимпиадата в Лондон, когато не спечелихме медали и финансовият министър реши да проверява федерациите. Това е пълен абсурд. Ако продължи, спортът ще бъде блокиран. изправени сме пред ръба да работим, или да не работим. Всяка година сме в проверки, каза Цеко Минев – президент на БФ "Ски".

Спортните федерации обявиха още, че глобите не може да бъдат платени от бюджета, а централа с категория А има финансиране за 100 дни годишно и то зависи от представянето.

Президентът на БФ "Скокове на батут" Стоян Димитров добави, че министерството на спорта и федерациите работят в различни посоки.

Федерациите са в една орбита, а министерството в друга. Не, не се уважаваме, работим в различни посоки. Отношението е негативно. Преди не се обаждахме, защото, който се обади, отива. Но сега всички сме заедно.

Решени сме докрай да отстояваме и да се борим, защото иначе се блокира спортът. Искаме да продължим да работим нормално, обявиха ръководителите на спортни федерации.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна