Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на строителството в България през март за втори пореден месец

Снимка: БГНЕС

Строителството в България отбелязва спад през март за втори пореден месец, показват днешните данни на европейската статистика Евростат. Темповете на отрасъла се понижиха на месечна база с 1,3% през март след спад с 0,8% през февруари и след солиден ръст от 4,5% през първия месец на година.

На годишна база строителният сектор в страната се понижи с 5,8% през март след повишение с 7,9% през февруари и спад с 2,3% в началото на годината. За цялото първо тримесечие на годината строителният сектор в България се понижи с 3,5% след спад с 1,8% за последните три месеца на 2012-а година.

Данните (на тримесечна база) показват, че строителният сектор оказва ясно изразено негативно влияние върху икономическия растеж на България през първото тримесечие на годината.

В сряда НСИ оповести предварителните данни за БВП, според които икономиката на България отбеляза анемичен растеж от 0,1% след нулев растеж (0,0%) в края на 2012-а година и забавяне на растежа на годишна база до +0,4% от +0,6% през последното тримесечие на миналата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна