Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Изход от кризата в Сирия може да се намери само чрез диалог

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и руският министър на външните работи Сергей Лавров призоваха за възможно най-бързо организиране на международна конференция за Сирия с цел прекратяване на кървавата гражданска война в тази страна, предаде Франс прес. След разговори с Лавров в руския черноморски курорт Сочи Бан Ки-мун прикани режимът в Дамаск да позволи на инспекторите на световната организация да разследват на място обвиненията за използване на химически оръжия в конфликта.

Сега е важно да се разбере кой ще участва (в бъдещата конференция) от сирийска страна. Необходимо е също така да се постигне съгласие за държавите, които ще участват, коментира Сергей Лавров. Руският външен министър предупреди, че изход от кризата в Сирия може да се намери само чрез диалог с участието на всички страни в конфликта, без външна намеса, предаде ИТАР-ТАСС. Заинтересовани сме Сирия да остане териториално единна и суверенна държава и платформата за това са споразуменията от Женева, отбеляза той.

Бан Ки-мун подчерта, че очакванията към конференцията са големи. Форумът трябва да се състои скоро, призова той, но призна, че засега не е готов да посочи конкретни дати, защото те още се съгласуват.

Руският външен министър заяви, че не разбира скандала, предизвикан от продажбата на руски оръжия за режима в Дамаск. Ние не крием, че доставяме оръжия на Сирия в съответствие с подписани договори, без да нарушаваме международни споразумения, отбеляза той. Лавров увери, че Русия не снабдява режима в Дамаск със забранена техника и не скрива информация за тези доставки. Не разбирам защо медии се опитват да направят от това сензация, изрази недоумение той.

По-късно днес генералният секретар на ООН ще разговаря и с руския президент Владимир Путин. Срещите на Бан Ки-мун в Сочи идват на фона на интензивната дипломатическа активност с цел слагане на край на бушуващия вече 26 месеца конфликт в Сирия, в който според данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права са били убити над 94 хиляди души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени