Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Присадиха сърце на софиянец, чакал една година на ръба на живота", съобщава 24 часа на първа страница и допълва: "Органи на млада жена в мозъчна смърт дават шанс на още трима души". "Надежда спаси четирима болни" - под това заглавие Труд съобщава, че 44-годишната Надежда Герова е тяхна колежка. Брат й, който също работи във вестник Труд разказва пред вестника, че решението за донорство предизвикало невероятна изненада у лекарите, защото се случвало изключително рядко. Погребението на Надежда Герова е днес. Под заглавие "Да подариш живот" Преса отбелязва в редакционната си колонка на първа страница, че жестът е забележителен и достоен за поклон, но и че донорството на органи зависи пряко от доверието в здравната система.

"Викат и Райков на разпит за менте-бюлетините". "Прокурорите проучват кой е платил незаконния тираж", пише още Преса на първа страница. Според изданието премиерът откровено е неглижирал скандала с незаконните 350 000 бюлетини, намерени в печатницата в Костинброд.

Също на първа страница Преса дава акценти от програмата на вероятния премиер Пламен Орешарски. "БСП се отказва от "Белене" и данък богатство, "Атака" дава заден за заплата от 1000 лева, ДПС склонно за агенция по туризма, пише изданието.

"Вдигат пенсии с пари за партии. Режат наполовина субсидията на политиците", съобщава Стандарт. Експерти от "Позитано"20 предлагат вместо 12 лева за бюлетина централите да получават само 6, а парите да бъдат пренасочени за социални дейности, здравеопазване или вдигане на заплати. Изданието уточнява още, че в първия ден на новия парламент ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати.

Шест нови болници, 2 от които - многопрофилни,  са поискали разрешение да отворят врати за първите пет месеца на годината, съобщава Стандарт на първа страница и прогнозира, че предстои борба за пациенти. В същото време Монитор отбелязва, че столичната болница "Света Ана" спира хемодиализата заради орязани пари за транспорт на пациентите. В болницата годишно се извършват 11 000 процедури на хемодиализа на планови пациенти. На първата си страница Монитор съобщава за разкрита схема, при която незрящи продават срещу 150 лева ТЕЛК-овите си решения на бизнесмени, които регистрират луксозни лимузини на техни имена.

Труд обобщава резултатите от намерението на МВР да раздаде телефони на "будни граждани", за да се борят с битовата престъпност. Акцията е претърпяла пълен провал, става ясно още от заглавието: "0 телефона раздаде МВР по селата".

"Пет температурни рекорди бяха измерени вчера", пише 24 часа. За почивните дни около 24 май обаче се предвижда захлаждане, превалявания и гръмотевици.

По публикацията работи: Маргарита Шапкарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна