Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев внесе искане в МС за касиране на изборите в Турция

Снимка: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев внесе искане в Министерския съвет за касиране на изборите в Турция. В сигнала, придружен с изборни протоколи от турски секции, се посочва, че над 60 хиляди гласа са недействителни. Янев е провел и разговор с премиера Марин Райков, който е заявил, че ще направи всичко възможно сигналът да бъде разгледан от кабинета в 7-дневен срок.

Сред злоупотребите са дописване на гласоподаватели под черта, както и възможността с лична карта даден избирател да гласува безконтролно в няколко секции. Според Закона отделна партия не може да сезира Конституционния съд, а правителството е една от няколкото институции, които могат да направят това.

Юристът на РЗС Емил Василев припомни, че Конституционният съд няма как да подмине предишното си решение от 2009-а година, когато касира вота в Турция именно по жалба на РЗС:

Те, че изборите ще бъдат със сигурност касирани, въпросът е колко мандата ще бъдат касирани.

Според Василев въпросните 60 000 гласа предполагат касирането на 5 депутатски мандата на ДПС, което ще доведе до ново преразпределение на всички 240 депутатски места:

И вероятно три мандата ще отидат към ГЕРБ, два към БСП и един към "Атака".

Лидерът на РЗС Яне Янев призова Министерски съвет да не се поддава на външни внушения и да препрати жалбата в Конституционния съд:

Премиерът Райков беше изненадан от определени факти и обстоятелства, свързани с нашата жалба за драстично нарушаване на закона. Безпрецедентна наглост на софиянци да им се дават депутати - парашутисти, избрани в Турция!

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна