Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма доказателства за насилие над Анджело от Козлодуй

Снимка: БГНЕС

Няма доказателства за насилие над детето Анджело от Козлодуй, съобщиха от социалното министерство. Агенция за закрила на детето и Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане са направили проверки след съмненията за малтретиране на двегодишния Анджело. Детето почина вчера в болница "Пирогов".

От Министерството казват, че нито Агенцията за закрила на детето, нито Агенцията за социално подпомагане са намерили доказателства за упражнено насилие над детето, нито в биологичното, нито в приемното му семейство в Козлодуй, където е било настанено по спешност на 7 март тази година. Поисканата проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в заведенията, където детето в миналото е било приемано, още не е приключила. В момента тече досъдебно производство срещу неизвестен извършител за смъртта му, а ДАЗД и АСП ще окажат пълно съдействие на разследващите органи.

Историята: Анджело има още 6 братя и сестри, живял е с тях и с родителите си до началото на март тази година в Монтана. След раздялата на родителите майката се премества във Враца и оставя Анджело и още 4 негови братя и сестри в Дирекция "Социално подпомагане" във Враца, като декларира, че не може да се грижи за тях. Четири от децата, включително и починалото дете, спешно са били настанени в приемни семейства, а едно - в дом за деца, лишени от родителски грижи. Още на четвъртия ден от настаняването приемната му майка е докладвала за здравословни проблеми. Тя многократно е търсила медицинска помощ в различни здравни заведения преди детето да изпадне в кома и да бъде изпратено в "Пирогов".

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна