Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домакинства в Софийска и Пернишка област още очакват обещетение след земетресението в Перник

Снимка: БГНЕС

Повече от 5 000 домакинства в Софийска и Пернишка област още очакват обещетение от Междуведомствената комисия към Министерския съвет след миналогодишното земетресение в Перник. Година по-късно над 40 души се събраха пред кметството в село Мърчаево, за да разкажат за неволите си.

Близо 4500 домакинства в Пернишка област не са получили обещаната помощ от държавата. Все още има хора, които живеят във фургоните, предоставени им след земетресението от община Перник. Кметът на града Росица Янакиева подкрепя хората.

Четири хияди и петстотин човека пишат жалби до Върховен административен съд и вече 35 от тези жалби са разгледани и чакаме да излезе решение, с което вероятно ще се създаде съдебна практика, която да ползва и останалите хора, които обжалват решението на Междуведомствената комисия, каза Янакиева.

Деветдесет и седем домакинства са получили финансова помощ във Владая. Двеста и седем все още не знаят дали ще получат обезщетение от държавата. Кметът Васко Стоянов разказва:

Имам неприятни срещи с граждани на Владая, които ме обвиняват, че не съм си свършил работата, че избирателно съм раздавал пари. Аз не раздавам.

Подобна е ситуацията и в софийското село Мърчаево. 

Все още има стрес между хората, не са се отърсили и особено като наближава деня след една година, напрежението е още по-голямо, твърди кметът Петър Георгиев.

Над 30 домакинства в Мърчаево чакат вече година помощ от Междуведомствената комисия.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна