Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата на матурата по БЕЛ е "Заточеници" на Яворов

Снимка: БГНЕС

Около 120 000 ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За втора поредна година те се проведоха в един и същи ден.

Изпитът на зрелостниците започна в 8 часа. Темата, върху която те пишат есе или интерпретативно съчинение, е "Изгубената родина в стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов".

Матурата е под формата на тест с 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Има въпроси с един верен от 4 възможни отговора, както и такива със свободен отговор. Последната, 41-ва задача е създаване на текст до 4 страници по дадена творба или откъс от нея. Максималният брой точки е 30. На матурата трябва да се пише с черен химикал. Изпитът продължава 4 астрономически часа.

Тестът е генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а втората част - за създаване на текст - от 30 формулирани теми. Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 юни.

В 10 часа започна Националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература. Изтегленият вариант, по който работят седмокласниците, е Вариант 2 от три възможни. С днешния изпит се кандидатства и за гимназиите.

Седмокласниците пишат и преразказ върху непознат текст. Задачата е да се прочете текстът и да се преразкаже от името на артилериста в разказа "Акулата" от Лев Толстой.

Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса – със затворен и свободен отговор. Максималният брой точки е 65, а времето за работа е един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90 минути. Тази част на изпита носи максимално 35 точки. Децата трябва да пишат със син химикал. 



По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна