Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 от жертвите на торнадото в щата Оклахома са деца

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Торнадо със скорост над 300 км в час опустоши градчето Мур в Оклахома и отне живота на 91 души, сред тях 20 деца. В болница са настанени повече от 230 ранени, някои от които са в критично състояние.

Децата бяха затрупани в сградата на училището, където са били в края на учебните занятия, малко преди да напуснат класните стаи. Според информация на районната болница най-малко 60 от 240-те ранени също са деца. Предполага се обаче, че сред развалините има още около 40 загинали, което прави броя общо около 91. Спасителните екипи не могат все още да разчистят, за да стигнат до хората.

Това е най-смъртоносното торнадо в Съединените щати след торнадото в Джоплин, щата Мисури, преди две години, където бяха убити 161 човека. Ученици разказват, че сега преминалото в град Мур торнадо се е доближавало до торнадото от май 1999-а година, причинило смъртта на 40 души и сринало стотици домове, което е било класирано в най-силната пета степен.

Целият град прилича на развалина, казва кметът на градчето Мур Глен Люис. Училището, което бе сринато, е било на пътя на торнадото и е било връхлетяно директно. Президентът Барак Обама обяви района за зона на стихийно бедствие и настоява за федерална помощ за хората, а Федералната агенция за управление при извънредни ситуации активира екипи за подкрепа.

Информация на Елена Цанева - кореспондент на БНР в Чикаго.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени