Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорите на 6 фирми от военната индустрия защитиха публично полигона в Змейово

Снимка: БГНЕС

Директорите на четири частни и две държавни фирми от военната индустрия в България и представител на Института по металознание към БАН защитиха на специална пресконференция военния полигон "Змейово". Според тях той е единственият, на който могат да се изпитват боеприпаси на големи дължини. Всички признаха, че 99 процента от продукцията им е за износ и едва 1 процент от нея е за въоръжение на Българската армия. 

Без полигона в Змейово производството на боеприпаси в България би било невъзможно. Това, общо казано, е мотото на пресконференцията, дадена от директорите  на "Емко" ЕООД, "Кинтекс" ЕАД, "Арсенал" АД, "Аркус" АД, ВМЗ-Сопот и "Дунарит" АД. Те се обявиха и против едногодишен мораториум върху дейността на полигона. На територията му се изпитват и стари боеприпаси от въоръжението на Българската армия за издаването на нов сертификат за годност, потвърдиха те. Според директорите на фирмите от сдружението на отбранителната промишленост на полигона Змейово не се утилизират стари боеприпаси. В същото време на въпрос на БНР къде става това, те заявиха, че не могат да отговорят от името на държавата, която обявява търгове за тази дейност. Доцент Кирил Стойчев от Института  по металознание към БАН каза, че на полигона са унищожени само главите на руските ракети.

Това, което замърсява околната среда от тези ракети, не е останало на полигона. Ракетата има ен на брой горива, както и ен на брой барути. Това гориво, което не можеше да се утилизира в България, защото всички щяхме да бъдем с раирани костюми, беше изнесено навън.

Административният съд в Стара Загора няма да спре провеждането на местния референдум за съдбата на военния полигон "Змейово" на 26-ти май. Решението на Върховния административен съд, който върна делото за разглеждане по същество в Старозагорския съд, ще бъде публикувано в Държавен вестник, за да могат в едномесечен срок по него да се конституират и нови страни. Едва тогава съдът ще се произнесе на открито заседание.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна