Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменена е блокадата на ГКПП "Златоград"

Снимка: Радостина Чернокова

Отменена е блокадата на ГКПП "Златоград". Това стана ясно след провелата се среща в късния следобед днес на представители на полицейските власти в Златоград и Ксанти, както и местната управа. Подробности съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев:

Направихме среща между всички представители на стачния комитет. Стигнахме до споразумението да не се продължава спирането на КПП-то. Ще има протести, ще има стачна готовност, но без спиране на КПП-то, така че всички гости, всички жители могат да преминат през КПП "Златоград" от гръцка страна и съответно към гръцка страна. КПП-то ще работи от утре. Ще направим декларация, която ще бъде изпратена от името на бизнеса, от името на местната власт, за това, че трябва да бъде бързо решен проблемът по отпадане на ограничението от гръцка страна на знака – 2 тона, да бъде премахнат, за да могат да преминават стоки и услуги свободно, както между всички европейски държави. Така че това удовлетворява в голяма степен и мен като кмет и всички гости и жители на общината.

Днес на граничния пункт "Златоград - Ксанти" се образува километрична колона от чакащи да преминат границата автомобили. От гръцка страна също имаше колони от автомобили. Десетки изнервени шофьори и пътници настояваха да бъдат пропуснати през границата.

Протестиращи предприемачи от района напълно блокираха граничния пункт в Златоград. Два дни ще бъде така и ще поискаме разрешение за още три, заявиха по-рано протестиращите:

Това е категорично, докато не се махне тоя знак, защото на предната ни казаха, даже го имаме писмено, че има споразумение за 3,5 тона, с което се съгласихме, въпреки че пак е проблем, защото един празен пътнически микробус е 3,5 тона. Най-лошото знаете ли кое е? Знакът важи само тук за границата. Минеш ли след знака, няма проблеми - 10 тона да си, няма никакъв проблем.

Според полицията и Община Златоград разрешение за блокада не е имало.

По публикацията работи: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна