Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск поздрави всички българи по случай 24 май

Снимка: ЕПА / БГНЕС

По случай 24 май папа Франциск отправи поздрав към всички българи, заяви премиерът Марин Райков след срещата си с главата на Римокатолическата църква .

Светият отец отправи един поздрав към всички българи, както към българите католици, така и към православните българи. Дотолкова, доколкото е очевидно, че християнските ценности са изключително близки до цялата ценностна система, която регулира отношенията в рамките на ЕС смятам, че всички българи могат да бъдат щастливи, могат дабъдат почетени от уважението, което той изрази по отношение на нашата култура, по отношение на мястото, което заема България като един от вносителите на това послание, за което споменах в началото, свързано с делото на братята Кирил и Методий. Братята Кирил и Методий са обект на една висока почит от всички славянски народи, но ние българите, които живеем в Мизия, Тракия, в Македония сме тези, които превърнахме тяхното дело в едно универсално дело, в една цивилизационна мисия.

Папата е проявил интерес и към социалните и икономически проблеми в България.

След българската делегация аудиенция е имала македонска делегация. Македонският въпрос също е бил сред темите на разговор с папата, призна българският министър-председател Райков:

След като споделяме една обща история, след като споделяме един общ идентитет заедно да отдаваме почит на светите братя, а що се отнася до гроба на Свети Кирил, няма нищо по-нормално от това да бъдем заедно пред него. Смятам, че това е един наложителен европейски подход и отново ползвам тази възможност, за да се обърна към ръководителите в Скопие - да се обърнат с лице към историческите реалности, така, както ние българите от Република България признахме политическите реалности и признавайки тези исторически реалности да си подадем ръка и заедно да поемем отговорността за своето общо минало. Да го честваме заедно в един европейски дух, без конфронтация, без да спорим за костите на Самуил и за наследството на светите братя.

След повече от година е предложена кандидатура за български посланик във Ватикана, съобщи Райков. Той отказа да назове името преди указа на президента. Припомням, че Светият престол отказа агреманите на кандидата за посланик Кирил Маричков- син и оттогава посолството ни в папската държава е с временен управляващ.

По публикацията работи: Никола Миладинов - Ватикана

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна