Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две-трети от младите в Европа ще гласуват догодина за ЕП

Снимка: Архив

35 на сто от българите под 30-годишна възраст са твърдо решени да гласуват на предстоящите догодина европейски избори, показва публикувано днес от Европейската комисия изследване за нагласите на младите хора към вота. Според него други 30 на сто от младежите у нас също са склонни да участват.

64 на сто или близо две трети от младите в Евросъюза са заявили повече или по-малко категорично намерение да участват в следващите избори за Европейски парламент, защото вярват в демокрацията и в европейския проект и смятат, че прекият вот за евродепутати е важен. Най-ентусиазирани изглеждат в Белгия, Холандия, Швеция, Италия и Ирландия, където около 75 на сто от младежите имат намерение да дадат гласовете си, най-скептични дали това ще промени нещо са младите в Гърция, Кипър, Естония и Словения.

Изборите за следващия Европейски парламент ще се проведат точно след година в условия на сериозни опасения, че спадащото всеки път гражданско участие ще отбележи нов негативен рекорд. В последния вот през 2009-а участваха едва 43 на сто от гражданите на 27-те страни-членки и в момента европейските институции и различните проевропейски неправителствени организации търсят начини да повишат интереса, особено сред младите. Публикуваното днес проучване показва, че те имат по-силно развито чувство за европейска идентичност от родителите си и по-положителна нагласа към евроинтеграцията.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна