Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупредиха, че конфликтът в Сирия може да дестабилизира Ливан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съединените щати, Турция и Катар поискаха от председателя на Съвета за човешките права на ООН спешно да се организира заседание следващата седмица по "влошаване на положението с човешките права в Сирия". Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров обсъдиха в телефонен разговор усилията да бъдат доведени воюващите страни в Сирия на мирна конференция. Часове преди това, Съединените щати предупредиха, че стабилността на Ливан е застрашена от конфликта в Сирия и осъдиха участието на бойци на Хизбула в сраженията в подкрепа на режима. От Държавния департамент подчертават, че Съединените щати са силно разтревожени и от обстановката в Ливан и настояват всички страни в района да се въздържат от действия, изострящи кризата.

Ливанският президент Мишел Слейман призова движението Хизбула към предпазливост след съобщенията за масово участие на бойци на шиитската групировка в боевете в Сирия на страната на режима на президента Башар Асад, предаде Франс прес. Президентът Слейман предупреди Хизбула да не се въвлича в боеве "дори редом с приятел или брат", имайки предвид режима на Башар Асад.

Сирия, която в продължение на 30 години оказваше политически и военен контрол над Ливан, често е наричана "братска страна" от ливанските управници. "Съпротивата води борба срещу Израел и освободи Южен Ливан не защото беше верска кауза, а защото беше национална кауза", заяви Слейман.

Шиитското движение Хизбула подкрепя сирийския режим, който е доминиран от произлизащите от шиизма алауити, докато бунтовниците в Сирия са предимно сунити.

Европейският съюз ще направи голяма грешка, ако обяви Хизбула за терористична организация, заяви заместник-ръководителят на ливанското шиитско движение шейх Наим Касем, цитиран от Асошиейтед прес. Шейхът каза пред ливанска телевизия, че Хизбула не се впечатлява от подобни заплахи.

Тази седмица Франция се присъедини към други страни от ЕС, които искат Хизбула да бъде обявена за терористична организация заради подкрепата й за Сирийския режим. Великобритания отдавна настоява за това, а неотдавна и Германия заяви, че военното крило на Хизбула трябва да бъде включено в списъка на ЕС на терористичните групи.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна