Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестни шествия срещу ГМО-храните има в 8 страни от ЕС, включително и България

Снимка: news.gala.net

"Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу Монсанто", гласи призивът за протест срещу най-големия производител на ГМО храни в света. Протестните шествия, които се организират в социалната мрежа Facebook, започнаха в 14 ч. в София и във Велико Търново. Около 30 граждани се събраха на площад "Независимост" в столицата. Според протестиращите, у нас няма конторл върху земеделската продукция:  

Никой не знае какво се купува от магазините. Има закон, който регламентира на 25% от етикетите на стоките, които купуваме, да пише, ако съдържат ГМО. Т.е. да има ясно обозначение. В момента никой не контролира от държавата! Нито Министерството на земеделието и храните, нито Министерството на околната среда контролират този проблем с ГМО. В нашата мила родина никой не си мръдва пръста от управляващите да въведе наредбите, които трябват, за да се изпълни законът.

Друг проблем е, че според Закона за генетично модифицираните организми, ако даден продукт съдържа ГМО, това трябва да бъде изписано на 25% от опаковката, а това не се изпълнява, заяви Борислав Сандов от "Зелените":

Ние не виждаме нито един продукт, който да има подобен етикет поради факта, че министърът на земеделието и храните така и не промени наредбата за етикитиране повече от 3 години, което може да говори единствено, че контролът не само по отношение на площите в България, но и по отношение на храните, е абсолютно нулев.

С днешната акция протестиращите се присъединяват към световния марш срещу Американската компания "Монсанто", която е един от най-големите производители на ГМО-храни в света.


Протестно шествие срещу генно модифицираните организми имаше и във Велико Търново. Участниците бяха инициатори и на протестите преди три години, свързани с разпространението на ГМО в България. Тогава българското законодателство се съобрази с нашите искания и действително има закон, който ограничава използването на ГМО, но контролът е слаб, заяви пред БТА Илия Цонев, член на Националната асоциация по пчлераство.

Осем страни от ЕС, сред които е България, поддържат предпазни клаузи, които забраняват отглеждане на култури от две ГМО растения, разрешени за отглеждане в Съюза. През януари ЕК замрази разрешенията за отглеждане на ГМО в Общността до края на мандата си. В края на март обаче американският президент Барак Обама разреши засаждането и продаването на ГМО- култури.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна