Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард получи статут на "наблюдаван свидетел" в разследване за спорен арбитраж

Снимка: ЕПА / БГНЕС
След вчерашните си показания в съда директорката на МВФ Кристин Лагард получи статут на "наблюдаван свидетел" в разследването за съучастие в измама и злоупотреба с държавни средства. Френската съдебна система отрежда този междинен статут на лица, срещу които не са повдигнати преки обвинения, но подозренията към тях не отпадат напълно.

Като министър на икономиката по време на президентството на Никола Саркози Лагард прибягна до частен арбитраж, за да разреши спор между банка "Креди Лионе" и известния бизнесмен Бернар Тапи по сделката за продажба на фирмата "Адидас". Арбитражният съд бе осъдил банката за изплати на Тапи обезщетения от 400 милиона евро. Френското правосъдие разследва случая с това решение.

Пред журналисти Лагард заяви, че не е изненадана от решението на съда, тъй като винаги е действала според закона и в интереса на държавата. "Обясненията ми позволиха да се внесе яснота около съмненията, възникнали относно решенията, които съм взимала" - добави тя, уточнявайки, че приоритетът й е да се върне във Вашингтон, за да продължи работата си.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна